Antatt terrorist dømt for uprovosert vold

16.02.2015.

Kilde: DN / NTB

terrorisme

Den antatte gjerningsmannen bak terroren i København beskrives som voldelig, ensom, antisemittisk og flink på skolen.

Omar Abdel Hamid El-Hussein (22) ble løslatt fra fengsel bare for et par uker siden, ifølge avisa Ekstra Bladet.

Her sonet han en dom for grov vold. Tilsynelatende helt uprovosert knivstakk han en ung mann i beinet på et tog i København i 2013.

I retten ga han ikke inntrykk av å være preget av ekstrem religiøsitet, forteller en journalist som fulgte saken.

– Han virket som en mistilpasset ung mann som hadde lett for å ty til vold, sier Jesper Braarud Larsen.

To mennesker ble drept og flere andre såret i angrepene mot en synagoge og et seminar om ytringsfrihet i København i helgen.

– Hatet jøder

Fraværet av ekstreme holdninger i retten har ført til spekulasjoner om at El-Hussein ble radikalisert i fengselet. Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp mener dette problemet er særlig utbredt i Danmark.

– De såkalte cross-overne, som går fra gjengmiljøene og videre inn i ekstremisme. Det finnes i andre land og, men ikke på samme måte, sier han.

Tidligere medelever og bekjente beskriver El-Hussein som en gutt som holdt seg for seg selv, var opptatt av islam og mislikte jøder.

– Han elsket å diskutere islam. Spesielt Israel-Palestina-konflikten. Og han var ikke redd for å si at han åpenlyst hatet jøder, forteller en medelev på den videregående skolen i byen Hvidovre til Ekstra Bladet.

Rektoren ved skolen mener imidlertid at El-Hussein var en flink elev.

– Han var en meget dyktig og begavet elev som klarte seg bra rent faglig, sier Peter Zinkernagel til Danmarks Radio.

– Føler samme sorg

El-Hussein forklarte angrepet på toget med at han var påvirket av hasj, at han led av angst og at han trodde han tidligere var blitt overfalt av 19-åringen han knivstakk. Dette viste seg ikke å stemme.

Politiet har opplyst at 22-åringen har hatt tilknytning til gjengmiljøer, og at sikkerhetstjenestene har vært oppmerksom på ham. Det er blitt undersøkt om han har fått trening av terrorgrupper i Midtøsten, men opplysningene som er kommet fram så langt, tyder ikke på det.

Sjefen for Politiets Efterretningstjeneste (PET), Jens Madsen, mener El-Hussein kan ha blitt inspirert av terrorangrepene i Paris i begynnelsen av januar.

– Danmark og Frankrike er like nasjoner, vi føler den samme sorgen, men også den samme viljen til å motstå, bekjempe og overvinne terrorisme, sa Frankrikes president François Hollande under en minnemarkering på den danske ambassaden i Paris søndag.

I likhet med demonstrantene som hadde møtt opp utenfor ambassaden, kom Hollande med følgende erklæring for å uttrykke sin solidaritet: – Jeg er også dansk.

Følg oss på Facebook

www.thhcon.no

Email: post@thhcon.no