Norge etterforsker ikke datingsvindel

27.02.2015.

Kilde: NRK

love-scam

Økokrim tror titusenvis kan være rammet av datingsvindel i Norge, men har bare satt av én rådgiver til å jobbe forebyggende. Ingen etterforsker millionsvindelen.

I fjor registrerte Økokrim 173 nordmenn som var utsatt for kjærlighetssvindlere. Disse sendte til sammen 210 millioner kroner ut av landet.

– Man kan anta at mørketallene er store. Vi kan ikke se bort fra at det er titusenvis i Norge som blir lurt på denne måten, og de har jo alle sine mistrøstige erfaringer og sine skjebner, sier Trond Eirik Schea, sjef i Økokrim.

Én av ofrene som ble registrert i 2014 ble svindlet for 16 millioner kroner, mens de fleste Økokrim var i kontakt med ble svindlet for mellom én og tre millioner.

– Best å jobbe forebyggende

Den eneste som jobber med datingsvindel i Økokrim, er rådgiver Anne Dybo. Hennes oppgave er å jobbe forebyggende og ringe ofre som oppdages av bankene, venner eller politiet. Sakene etterforskes ikke.

– Det beste vi kan gjøre for å dempe dette fenomenet er å gi råd og forebygge potensielle ofre, sier Schea.

NRK Brennpunkt har kontaktet alle politidistrikter i Norge. De som har fått anmeldelser om datingsvindel, forteller at politiet ikke etterforsker denne typen saker fordi de ikke har ressurser til å få oppklart dem. Heller ikke Økokrim etterforsker sakene.

– Om vi så satte hver tredje økonomietterforsker på å jobbe med disse sakene i ett år, ville det neppe slått ut problemet. Det er seige kriminelle miljøer som tjener mye penger, og mange står klare til å overta.

– Disse sakene har for blant annet forgreininger til i Nigeria. Å skaffe bevis mot bakmenn der nede krever mye tid og ressurser.

– Kunne vært verre

Ifølge Økokrim regnes nettdating som det største problemet innenfor svindel på nettet.

– Det er store penger, og all grunn til å tro at pengene brukes til å finansiere ny alvorlig kriminalitet, som narkotika og menneskehandel, sier Schea.

Selv om Økokrim registrerte flere ofre og større summer i 2014 enn tidligere, vil ikke Schea være med på at den forebyggende innsatsen deres ikke har fungert.

– Hvis det var rekord i fjor, tror jeg det kunne vært en enda verre rekord uten denne forebyggingen, sier han.

Følg oss på Facebook

www.thhcon.no

Email: post@thhcon.no

Advertisements