Nordmøring forsøkte å svindle nettbutikk – ble pågrepet da han skulle motta utstyret.

etterforsker_svindel

Kilde: Tidens Krav – Trygve Strand Joakimsen.

Sendte falske betalingsbekreftelser for å få ut proft overvåkningsutstyr til mange titalls tusen kroner.

For et par uker siden ble nettbutikken itkontor.no utsatt for både svindel og svindelforsøk. Én av svindlerne, en nordmøring bosatt i Kristiansund, greide å lure nettbutikken til å sende ham en plastkortprinter til flere tusen kroner, uten at han betalte ei krone for den.

Mannen, som er i 20-årene, forsøkte også å svindle til seg et proft overvåkningsutstyr. Det gikk ikke like bra. Da budbilen kom for å levere utstyret, var politiet med for å pågripe ham.

Daglig leder Øystein Haugen hos ikontor forteller hvordan svindelen og svindelforsøket ble avdekket, og hvordan svindlerne ble tatt.

– Det hele startet med at vi i løpet av et par dager mottok flere bestillinger fra to ulike kunder i henholdsvis Oslo og Kristiansund. Begge framstod som svært troverdige, og vi hadde dialog med begge, både per e-post, SMS og telefon. Vi mottok etter hvert bekreftelse på at varene var betalt, og sendte deretter første bestilling, en plastkortprinter. Etter litt nærmere research, oppdaget vi imidlertid at bankbekreftelsene vi hadde mottatt var forfalsket. Vi kontaktet umiddelbart politiet da vi forstod at det dreide seg om bedrageri, forteller Haugen til Tidens Krav.

La felle

Sammen med politiet la nettbutikken en plan for å få lurt svindlerne i en felle.

– Vi holdt løpende dialog med kunden i Oslo som hadde oppgitt en adresse i Bogstadveien for levering av varene. Vi pakket en eske med skrot og bestilte en ekte budbil. Avtalen var å ringe kunden før leveransen, slik at han kunne komme og møte sjåføren. I budbilen satt også en sivil politi, og i bilen bak fulgte flere sivilkledde politifolk. En kvinne møtte opp og tok imot varene. Politiet fulgte etter henne til en leilighet i nærheten hvor hun ble anholdt. Kvinnen valgte raskt å samarbeide med politiet, og fikk lokket bakmannen til å komme til denne leiligheten for å hente varene. Flere timer senere dukket han opp og ble pågrepet, forteller Haugen. Og fortsetter:

– Dagen etter arrangerte vi samme opplegg i Kristiansund. Svindleren hadde allerede mottatt en plastkortprinter og ventet nå å på å få levert et profesjonelt videoovervåkningskamera til en verdi av nær 40.000 kroner. En fiktiv pakke ble pakket i Kristiansund og sendt med ekte budbil. Politiet fulgte også her forsendelsen, og pågrep en mann. Leiligheten hans ble ransaket, og plastkortprinteren som var levert i første runde ble funnet, sier Haugen.

Har erkjent forholdet

Han er strålende fornøyd med samarbeidet med politiet.

– Jeg vil gi skryt til politiet for måten de håndterte saken på. Både i Oslo og Kristiansund ble saken tatt skikkelig på alvor, sier han.

Kriminalavdelingssjef Alf Rune Rolland på politistasjonen i Kristiansund bekrefter overfor Tidens Krav at en nordmøring er siktet i saken.

– Han har erkjent både svindelen og svindelforsøket, sier Rolland.

Følg oss på Facebook

www.thhcon.no

Email: post@thhcon.no

Advertisements