Politiet: – Stanset gigasvindel

etterforsker_banksvindel

Kilde: Budstikka – Per Erik Hagen.

Hundrevis av nordmenns id-er, gjennomført kredittsjekk og egen nettbutikk på gang. Det mener politiet det kunne blitt millionbedragerier av. To menn er pågrepet.

To menn er pågrepet i saken som ble rullet opp etter at politiet fikk kjennskap til at et firma på Eiksmarka hadde bestilt en maskin som kunne lage bankkort. Firmaet i Bærum hadde ligget brakk noen år og politiets etterforskere ble mistenksomme.

– Historien lignet på en vi kjente fra en pågripelse på Holmen Fjordhotell i fjor, sier politiførstebetjent Bjørn Egil Drangevåg.

Det viste seg at de samme mennene var involvert også denne gangen. Den ene ble pågrepet da han fikk overlevert kort-utstyret. Da dukket navnet til den andre opp.

Men innen politiet rakk å pågripe ham, hadde han funnet ut at den andre var tatt og ringte selv arresten i Sandvika – for å få snakket med kompisen.

– Da siktede ringte arresten, utga han seg for å være advokat i et kjent advokatfirma, heter det i en fengslingskjennelse fra Asker og Bærum tingrett.

Pågrepet i Troms

Etter kort tid ble han imidlertid pågrepet i Lyngen i Troms.

Politiet mener de to startet et svindelopplegg raskt etter at de var løslatt fra varetekt i en narkotikasak fra Danmark.

Politiet har nå siktet de to for å ha stjålet identiteten til over 200 personer.

– De har så gjennomført kredittsjekk av disse. Samtidig var de i ferd med å åpne en egen nettbutikk og inngå avtale med finansieringsselskapet Klarna. På denne måten ville de kunne bruke de stjålne identitetene til å hente ut store pengesummer, sier Drangevåg.

Ingen av de to siktede i saken innrømmer å ha hatt planer om å bedra noen.

Nekter straffeskyld

I det første fengslingsmøtet 22. mai erkjente han som ble tatt først deler av den første siktelsen. Men etter at siktelsen stadig er utvidet, har han nektet straffskyld for de nye punktene.

– Han erkjenner ett forhold i den opprinnelige siktelsen, det er alt, sier forsvarer Espen Wangberg.

Forsvareren til han som ble pågrepet en uke senere, i Lyngen i Troms, er klar på at heller ikke hans klient er enig med politiet i hva de to hadde på gang.

– Min klient sier han aldri hadde noen bedragersk hensikt, og han nekter straffskyld, sier advokat Jan Erik Teigum.

Hans klient ble fengslet med begrunnelsen gjentagelsesfare, på grunn av mye grov kriminalitet de siste fire og et halvt årene.

I retten i november

Politiførstebetjent Bjørn Egil Drangevåg sier at saken nærmer seg ferdig etterforsket, og at den vil bli oversendt Oslo politidistrikt. Da blir den fulgt opp i retten i november sammen med de andre sakene de to har på seg der.

Blant punktene i siktelsene er også et id-tyveri og bedrageri mot en suksessrik norsk spill-gründer. Her skal det være bestilt datautstyr og telefoner i navnet til mannens firma.

Drangevåg påpeker at folk kan sikre seg mot denne typen kriminalitet ved å selv oppsøke Experian. logge seg inn på Min Experian og lage en kredittvurderingssperre.

Følg oss på Facebook

www.thhcon.no

Email: post@thhcon.no