Kan ha svindlet for flere titalls millioner kroner

Norgeslover

Kilde: nrk.no – Amund Aune Nilsen/Jørgen Pettersen.

Tre personer er siktet for økonomisk utroskap i det som kan være en svindelsak med internasjonale forgreininger – med utspring i Nord-Trøndelag.

– Ballen begynte å rulle med en underretning fra Skatteetaten, der de gjennom andre undersøkelser kom over at det gikk store beløp fra et firma i Nord-Trøndelag og til en person bosatt et annet sted i Norge. Denne spredte disse pengene videre til en rekke mottakere i hele verden, sier politiadvokat Amund Sand i økoteamet i Nord-Trøndelag politidistrikt til NRK.

Etterforskningen pågår fortsatt. Politiet mener at personer med tilknytning til dette selskapet har lurt et sted mellom 20 og 30 bedrifter og privatpersoner til å investere i flere ulike prosjekter i Brasil.

Politiet tror ikke pengene er investert der, men i stedet tatt ut av selskapet og distribuert til personer over hele verden.

Økonomisk utroskap

– Dette er en stor sak hva beløp angår, i hvert fall i Nord-Trøndelag, sier Sand.

Ifølge politiadvokaten skal firmaet i Nord-Trøndelag ha blitt tømt for verdier på mellom 45 til 50 millioner kroner.

– Vi ser at pengene går til en rekke ulike mottakere, og at en tilsynelatende ikke får penger tilbake i den utstrekning det er lovt. Alle mottakerne pengene går til kan også virke litt uklart for oss, og om det er i samsvar med forutsetningene til den som har betalt, sier Sand.​

De tre personene som er siktet i saken, er siktet for økonomisk utroskap, eller medvirkning til det, i forbindelse med uttak av penger fra dette firmaet.

– De har tatt ut penger til formål som er i strid med firmaets interesser, forklarer politiadvokaten.

Omfattende etterforskning

Den antatte hovedmannen har en tilknytning til firmaet i Nord-Trøndelag som politiet mener står sentralt i svindelen. Han skal ha tatt ut store beløp og gitt videre til de andre to siktede. De skal så ha distribuert pengene videre til andre personer i nettverket.

Hvor det har blitt av pengene, og hva de egentlig er brukt til, aner politiet foreløpig lite om.

– Det er en omfattende sak og en god del etterforskning i utlandet, sier Sand

Nekter straffskyld

Sand leder Økokrims etterforskning av den nordtrønderske delen av saken, og jobber sammen med tre andre politifolk ved Stjørdal lensmannskontor. Saken etterforskes også andre steder i landet, og totalt kan svindelbeløpet være på 70 millioner kroner.

Alle de tre siktede straffskyld, opplyser Sand. De har forklart til politiet at pengene blir investert i forskjellige prosjekter i Brasil.

Økokrim opplyser at hovedmannen i saken så langt ikke har søkt bistand fra advokat, og heller ikke vært i en situasjon der forsvarer skal oppnevnes.

Følg oss på Facebook

www.thhcon.no

Email: post@thhcon.no