Lakseaktører misbrukt i «Nigeria-svindel»

etterforsker_laksesvindel

Kilde: sysla.no – Aslak Berge.

En rekke norske lakseeksportører er dratt inn i et svindelforsøk på nettet. – En må være paranoid, eller så kan en bli lurt, sier Håkon Åsvang i Bravo Seafood i Florø.

– Vi synes ikke det er kjekt i det hele tatt, sier Håkon Åsvang til iLaks.

Åsvang er innkjøper i Bravo Seafood i Florø. Lakseeksportøren er en av flere som er blitt misbrukt av nettsiden fraenasesfoodcp.eu som gir inntrykk av å selge norsk sjømat til 100 prosents forskuddsbetaling.

Fiktivt selskap

Sammen med Bravo-kollegene Svein Bruheim og Tore Svarstad er Åsvang avbildet på hjemmesiden til det fiktive eksportselskapet.

Det er nå anmeldt til politiet. Men det ser ut til at det er vanskelig å få stengt ned siden, de sier den ligger på en amerikansk server, forlarer Åsvang oppgitt.

Kjeltringer

Svindelforsøket er ikke et enkeltstående tilfelle.

– Vi har også blitt forsøkt svindlet av andre: Det utgir seg for å være seriøse selskaper, men fisken skal leveres på et annet sted enn det som er vanlig. Det er kjeltringer som prøver seg. Om det er de samme, vet ikke jeg.

Bergenseksportøren Ove Grøhn, daglig leder i Aqua Marin Farming, er en kunde av Bravo Seafood. Han er oppgitt å være produksjonsjef i fiktive Fræna Seafood i det som kan ligne et identitetstyveri.

Ubehagelig

– Det er ubehagelig at ens navn blir brukt til å lure kunder ute i verden, sier Grøhn til iLaks.

Logoen og øvre del av nettsiden er praktisk talt identisk med trondheimseksportøren Gaia Seafoods’.

– Jeg har registrert det. Vi hørte at det var politianmeldt. Noe mer har vi ikke tenkt på det, sier daglig leder Per Terje Pettersen i Gaia Seafood til iLaks.

Virkelig selskap

Eier av det virkelige selskapet Fræna Seafood er den utflyttede frænaværingen Ole Hatlebakk.

– Politiet jobber med å få den lukket, sier han om hjemmesiden.

– For det første har ikke Fræna Seafood noen hjemmeside, fordi det er et selskap som vi bruker til å kjøpe fisk fra folk som vi kjenner, for det andre kan jeg ikke se for meg at noen i Norge vil selge fisk til dem. Det er for enkelt å gjennomskue, sier han.

Hatlebakk er basert i Hirtshals. Foruten Fræna Seafood, driver og eier Hatlebakk O.H. Fiskeeksport, samt verdens største landbaserte oppdretter av laks, Danish Salmon. Han mener dette er en Nigeria-svindel.

– Jeg har gitt opplysningene videre til Molde Politikammer. Sånne folk lager flere sider, det kan du være sikker på. De har nok jobbet med fisk, men vi har ringt dem og prøvd å handle med dem. Det tar ikke ett minutt en gang før du hører det er svindel. For det første snakker de ikke norsk. De har norske navn, men snakker ikke norsk. Det er amatører. Jeg kan aldri tenke meg at noen i Norge hopper på når det er en afrikaner som snakker gebrokkent engelsk. Men noen ute i verden kan bli lurt.

– Dollar eller euro. No problem

Laks til 1.600 dollar per tonn og 100 prosent forskuddsbetaling via den ungarske sentralbanken. Les hvordan det gikk da iLaks forsøkte  å kjøpe fisk gjennom det fiktive foretaket Fræna Seafood A.S