Borghild bestilte tabletter for å avsløre svindlerne

etterforsker_falsk_narkotika

Kilde: bt.no – Hanne Louise Åkernes.

BT skrev i dag om hvordan grupper med navn som “Bergenmedisin” og “Bergenmedisin”

reklamerer for salg av reseptbelagte medisiner på Facebook.

Dette er ikke noe nytt for Borghild Louise Bang. Hun driver Facebook-siden «Smugling, svindel og nettsteder» med 5000 medlemmer, og liker å finne frem til svindlere på fritiden. I fjor skrev hun til en gruppe som skrev at de solgte en rekke reseptbelagte medisiner, ganske lik de to gruppene BT skriver om tirsdag.

Bestilte valium og rohypnol

– For å få bekreftet at det var svindel, bestilte jeg 100 tabletter med valium og ryhopnol. Jeg visste jo at det ikke var ekte, forteller hun.

Etter kort tid fikk hun en lang personlig e-post. Her spurte personene bak siden om hennes adresse og kontaktinfo på engelsk. De skrev også at hun skulle få rabatt dersom hun kjøpte flere medisiner om gangen.

– Jeg skrev tilbake at jeg ikke forsto engelsk, så de måtte skrive på norsk. Da jeg fikk en norsk e-post tilbake, var det ikke vanskelig å se at det dreide seg om svindel. Det var masse feil. De skrev også at jeg skulle overføre penger med Western union, forteller hun.

– Spiller på følelser

At mange svindlere er blitt flinke med årene, er det liten tvil om, ifølge Anne Dybo, rådgiver hos Økokrim.

Før skrev svindlerne samme e-post til alle. Nå er epostene personlige. Norsken er også blitt bedre, sier hun til BT.

Dette kan Bang skrive under på. I årevis har hun og de andre administratorene og medlemmene på siden varslet andre om steder de bør holde seg langt unna. Blant disse sidene er det mange grupper hvor det reklameres for salg av reseptbelagte medikamenter.

– De vet akkurat hva de skal skrive, og hvordan de skal spille på folk sine følelser. Epostene er blitt personlige, og norsken er ofte perfekt. De oppretter sider med norske navn, for å virke mer troverdige. De kopierer også innhold fra norske sider, for å bruke det selv, forteller hun.

På deres side har de lagt ut en liste med 9000 falske profiler på Facebook.

– Det er umulig for Facebook å oppdage alle, derfor er det utrolig mye kriminalitet der inne. Både falske datingprofiler, annonser for hunder og medisiner, sier hun.

– Skader enkeltmennesker

Hun har også opplevd at annonser for medisiner har vært ekte.

– Men det er kanskje 12 annonser, og en som er ekte. Hvis personer i ren desperasjon bestiller fra disse sidene, kan det være svært farlig, sier hun.

Grunnen til at hun engasjerer seg så mye i svindel-sider, er skaden det kan gjøre for enkeltmennesker.

– Det går igjen i alle saker. Det er sårbare personer med dårlig råd som ønsker lån. Det er syke personer som ønsker medisiner, og ensomme som vil ha seg kjæreste på dating nettsteder. De overfører penger, og ser dem aldri igjen. Det kan få enorme konsekvenser, sier hun.

Hennes beste tips er å se hvorvidt personene skriver på norsk, om de har mange venner på Facebook og hvorvidt bildet stemmer overens med navnet.

– Vi har hatt svindlere med bilde av en jente og så heter de Fredrik. Noen er lettere å avsløre enn andre, sier hun og ler.

Følg oss på Facebook

www.thhcon.no

Email: post@thhcon.no

Advertisements