Nære slektninger dømt for sjokkbrekket på Herøya

etterforsker_rema1000

Kilde: varden.no  – Lise Valbø Rønningen.

De kjørte en hjullaster gjennom veggen og tok med seg en safe med 120.000 kroner. Nå er to menn i 20-årene dømt for innbruddet og en rekke andre forhold.

Det spektakulære innbruddet  hos Rema 1000 på Herøya skjedde 6. februar i å. Politiet gikk raskt ut og kalte det et sjokkbrekk, ikke uten grunn.

Kjørte gjennom døra

Iført sorte finlandshetter og hvite kamuflasjedrakter kjørte tyvene en hjullaster inn i dagligvarebutikken for å få tilgang til safen. Hjullasteren slår inn døra og deler av veggen.

Video fra overvåkningskamerat viser at de kjører bort til safen og river den løs med skuffa til hjullasteren, før de rygger ut igjen samme vei som de kom inn. Operasjonen inne i butikken tar kun tre minutter og gjerningsmennene vet nøyaktig hvor de skal og hva de skal ta.

Tirsdag denne uken ble to nære slektninger i 20-årene fra Telemark dømt for innbruddet i Aust-Telemark Tingrett. En tredje slektning i 20-årene var tiltalt for medvirkning, men ble frifunnet i retten. Alle tre nektet for å ha hatt noe med innbruddet å gjøre.

Frifunnet for medvirkning

To av slektningene var tiltalt for fysisk å ha vært til stede og begått sjokkbrekket. Retten mener det er hevet over enhver rimelig og fornuftig tvil at de begikk tyveriet. Vitneforklaringer, overvåkningsvideo, teledata, bevis og tiltaltes forklaringer legges til grunn for rettens avgjørelse.

Vitneforklaringen til en tidligere kjæreste av en av de tiltalte ble spesielt vektlagt. Den tiltalte skal ha fortalt sin tidligere kjæreste at han og slektningene hadde brutt seg inn hos Rema 1000.

Viste fram overvåkningsvideoen

Den tiltale skal ha vist eks-kjæresten overvåkningsvideoen fra ranet som lå ute på nett. Da skal han ifølge vitneforklaringen ha sagt at det var han og slektningene som utførte ranet. I retten forklarte den tiltalte at de riktignok så på videon sammen, men at han verken har utført ranet eller kjenner personene som er på videoen.

Politet mente tredjemann ikke var fysisk tilstede under sjokkbrekket, men at han avledet politiet ved å begå andre straffbare forhold den samme natten som innbruddet fant sted.

Politiet mener han blant annet knuste ruter i Nedre Telemarks lokaler i det aktuelle tidsrommet, men mannen i 20-årene ble frifunnet for medvirkning til innbruddet.

En rekke innbrudd

De tre slektningene i 20-årene var tiltalt og ble dømt for en rekke andre forhold i tillegg til innbruddet hos Rema 1000 på Herøya, blant annet innbrudd hos COOP i Brevik, Heistad pub og KIWI Grasmyr. En av dem ble også dømt for å ha solgt hasj, og en annen for overtedelse av våpenloven.

Straffen

Den eldste av de to mennene som ble dømt for sjokkbrekket på Herøya ble dømt til åtte måneder ubetinget fengsel med fratrekk av 47 dager i varetekt.

Den yngste av de to mennene som ble dømt for sjokkbrekket på Herøya ble dømt til samfunnsstraff i 360 timer, subsidiært ti måneder ubetinget fengsel, med fratrekk på 60 dager i varetekt.

Tredjemann, som ble frifunnet for sjokkbrekket på Herøya men dømt for en rekke andre forhold, fikk samfunnstraff i 300 timer, subsidiært ti måneder ubetinget fengsel.

Følg oss på Facebook

www.thhcon.no

Email: post@thhcon.no

Advertisements