Fant sine ofre på Finn.no: Mann (19) dømt for omfattende bruktbilsvindel i Oslo

etterforsker_svindel

Kilde: Osloby.no – Henrik Arneberg og Lene Li Dragland.

Kontaktet selgere og sa han ville kjøpe bilene deres kontant. Slik gikk det aldri.

19-åringen som allerede som 15-åring ble dømt for bedrageri, er godt kjent for politiet. Han er tidligere straffet fire ganger, sist i februar 2013. Overtredelsene gjelder vold- og vinningskriminalitet, blant annet flere bedragerier.

Nå er han dømt til fengsel i to år og to måneder.

I tillegg må ha betale åtte svindelofre nesten 1, 2 millioner kroner. Den største svindelen gjelder en bobil. Selgeren ble fralurt 500.000 kroner.

Med unntak av bobilen kontaktet mannen hovedsakelig selgere av merkene BMW og Mercedes. I retten erkjente han svindel av bobilselgeren, samt en rekke andre forhold i Oslo.

Kontantkort og falsk navn

19-åringen har forklart at bedrageriene skjedde på samme måte hver gang: Han fant en bilannonse på Finn.no og kontaktet bilselgeren på telefon. For å unngå å bli identifisert, ringte han vanligvis fra et kontantkort og oppga falsk navn.

«I telefonsamtalen ga han uttrykk for at han var interessert i å kjøpe den aktuelle bilen, og spurte om det var greit at han betalte kontant i euro. Dersom selgeren bekreftet det, tilbød han dem å kjøpe euro til en god kurs. Alle de fornærmede i denne saken takket ja til tilbudet, og tiltalte avtalte at han skulle ha med seg kontanter», står det i dommen.

Deretter møttes partene ulike steder i Oslo, ofte på parkeringsplasser.

«Etter å ha sett på bilen ba 19-åringen om å få se pengene han skulle veksle mot euro. Han fikk dem overlevert, og under påskudd av at han skulle hente noen papirer, gikk han bort fra selgeren og stakk fra stedet».

Opererte sjelden alene

Under «handelen» hadde 19-åringen alltid med seg en eller flere medhjelpere. De skulle stå igjen med selgeren som «sikkerhet» for han ikke stakk av med pengene. De hadde imidlertid funnet en løsning på hvordan medhjelperen skulle komme seg unna:

«19-åringen ringte opp selgeren og ba han gå mot banken, som i så fall lå i nærheten. Dermed slapp også kameraten unna. Dersom de var tre, var den siste sjåfør som plukket dem opp etter at de hadde stukket fra stedet», står det forklart i dommen.

Medhjelperne skal ha fått en andel av beløpet.

Følg oss på Facebook

www.thhcon.no

Email: post@thhcon.no