To menn tatt for tyveri fra eldre kvinner i Oslo

etterforsker_aastednorge

Kile: tv2.no – Ragne Riise|Sverre Holm-Nilsen|Kristian Ervik|Espen Storsve.

POLITIET FIKK AVGJØRENDE TIPS ETTER TV 2-PROGRAM:

OSLO (Åsted Norge): To dager etter at politiet ba om hjelp i Åsted Norge er to menn pågrepet, mistenkt for tyveri fra flere eldre kvinner i Oslo.

Politiet mistenker at mennene på utspekulert vis har rundlurt og tømt kontoene til flere eldre kvinner i Oslo.

De to mennene som begge er etnisk norske menn i slutten av 50-årene, ble pågrepet på to forskjellige adresser i Oslo onsdag ettermiddag og kveld.

– På bakgrunn av mange gode og konkrete tips så har vi pågrepet to personer. De ble begge pågrepet i egen bopel, sier Janne Stømner, stasjonssjef på Manglerud politistasjon.

Det var i programmet «Åsted Norge» på TV 2 mandag kveld at politiet etterlyste informasjon om to menn på en overvåkingsvideo.

Politiet hadde gode bilder av de to, men visste ikke hvem de var.

Bildene viste en ukjent mann handle varer på et stjålet bankkort som tilhørte en 79 år gammel kvinne. Deretter så man den samme mannen overlevere handleposer til en annen mann inne på varehuset Steen og Strøm i Oslo sentrum.

Har trolig samarbeidet

Politiet mener de to har samarbeidet om å følge etter enslige, eldre kvinner hjem fra butikken. Idet kvinnene har vært på vei inn i leilighetene sine, har en av dem høflig tilbudt seg å bære kvinnenes handleposer inn.

Deretter forsvinner han ut igjen med kvinnenes håndveske og bankkort, som umiddelbart blir tappet for store pengebeløp.

Det eldste offeret er en 93 år gammel kvinne.

– Dette er grovt. Det er stygt, og det er derfor vi ser så alvorlig på disse sakene, sier Stømner.

De to pågrepne er mistenkt for å ha svindlet tre kvinner på Oslos østkant i desember. To av kvinnene er blitt frastjålet omtrent 40.000 kroner hver.

Tips første til pågripelse

Halvannet døgn etter at politiet gikk ut med bildene på TV 2, ble altså to personer pågrepet.

– På bakgrunn av flere gode tips etter programmet Åsted Norge som vi har samkjørt med opplysninger vi allerede hadde, har vi kunnet gå til pågripelse og ransaking av to personer, sier Stømner.

– Hva kan du si om de pågrepne?

– Det er for tidlig å gå nærmere inn på det. I det videre arbeidet med etterforskningen vil vi fortløpende vurdere om de skal varetektsfengsles eller ikke, sier Stømner.

De to mennene i slutten av 50-årene vil bli fremstilt for varetektsfengsling senere idag.

De er siktet etter straffelovens paragraf 322 om grovt tyveri, med en strafferamme på inntil seks års fengsel.

– Er de tidligere straffedømt?

– Begge er kjent for politiet. 57-åringen er tatt for liknende forhold tidligere, sier Stømner til Åsted Norge torsdag morgen.

Utspekulert og kynisk

I dagene før jul ble kortet til en 93-åring fra Lambertseter tappet for 37.600 kroner. En 89 år gammel kvinne fra Høyenhall som ble utsatt for det samme, ble frastjålet sin lommebok med 400 kroner i kontanter. Hun rakk å sperre bankkortet før det ble misbrukt.

Det gikk kun to timer fra en 79-åring fra Oppsal oppdaget at kortet var borte, til hun fikk sperret det. I løpet av de to timene hadde noen dratt kortet hennes for 42.920 kroner.

Politiet mener de eldre kvinnene er blitt lurt på svært utspekulert og kynisk vis .

– Vi tror de har fulgt med på de eldre mens de har handlet, og observert pin-koden. De følger deretter etter hjem fra butikken, og er svært hyggelige og behjelpelige, sier Stømner.

Nå mener altså politiet at de har tatt de to som står bak.

Åsted Norge vet foreløpig ikke hvordan de pågrepne stiller seg til anklagene.

Følg oss på Facebook

www.thhcon.no

Email: post@thhcon.no

Advertisements