Advarer mot useriøse privatdetektiver

 

etterforsker-useriøs

Kilde: dagbladet.no – Gunnar Hultgreen.

Kripos-veteran John Christian Grøttum advarer mot useriøse privatdetektiver. Og krever at myndighetene griper inn.

John Christian Grøttum har lang erfaring fra Mordkommisjonen i Kripos og fra Oslo politidistrikt. I dag leder han de rundt 40 medlemmene av Norsk Forening for Etterforskning og Sikkerhet (NFES).

– Dessverre er det flere useriøse aktører i vår bransje. Det er ødeleggende og undergraver vår tillit, sier John Christian Grøttum.

Privatetterforsker Thomas Mathiesen har IT-bakgrunn. Nå tilbyr han detektivtjenester i både barnefordelings- og mobbesaker.

– Jeg er flink til å mekle og få folk til å kommunisere, sier daglig leder i Etterforsker1, Thomas Mathiesen til Dagbladet.

Han konkurrerer nå med tidligere politifolk og andre som privatetterforsker. En vekstbransje uten autorisasjon. Hvor alle kan opprette et firma og kalle seg privatetterforsker, og tilby sine tjenester.

Mathiesen beskriver seg selv som selvlært.

– Vi er et nettverk som er representert 16 steder i Norge, sier Mathiesen.

Barnefordeling

Overfor Dagbladet vedgår privatdetektiven at han tar de aller fleste oppdrag fra å spane på personer som ligger i skilsmisse, mobbesaker og til barnefordelingssaker.

– Hvilke forutsetninger har du for å gå inn i en barnefordelingssak?

– Vi innhenter faktiske opplysninger, og kan ofte være konfliktløsere, sier Mathiesen.

Han vedgår at han verken har bakgrunn eller utdannelse for å jobbe med ømtålige saker som mobbing og barnefordeling.

– I barnefordelingssaker er vi svært forsiktige og har et etisk regelverk som vi forholder oss ti.

– Hvilket etisk regelverk?

– Vi stoler ikke blindt på vår klient. Vi snur historien og vi er objektive, sier Mathiesen som viser til at han er medlem av World Association of Detectives (WAD).

Samtidig understreker Mathiesen at han samarbeider med personer som har bakgrunn fra barnevernet og politiet.

Ulovlig avlytting

Mathiesen ble for kort tid siden intervjuet av TV Vestfold. Der kunne han også fortelle om heller uvanlige arbeidsmetoder.

– Du fortalte om en gps-sporer du kunne montere under en bil. Og at hvis GPS-sporeren ble plassert inne i bilen kunne man avlytte hva som ble sagt?

– Ja, jeg husker hva jeg sa. Jeg var nok litt løsmunnet. Vi har aldri avlyttet noen i en bil, og vi vil heller ikke gjør det.

– Men du selger også slikt utstyr til dine klienter?

– Ja, men vi forteller dem hva som ikke er lov. Hvis noen vil bruke GPS-sporeren til å avlytte av som skjer i en bil, ja da får de ikke kjøpe utstyret, sier privatetterforsker Thomas Mathiesen.

Fant utstyr

En kvinne som står midt opp i en bitter barnefordelingssak i Vestfold, fant for noen uker siden flere ledninger og noe som trolig har vært sendeutstyr plassert mellom frontruta og panseret. Mathiesen avviser på det mest bestemte at han har noe ed den saken å gjøre.

– Dette er ikke mitt utstyr, fastslår Mathiesen, da Dagbladet viser ham bilde av hva om ble funnet på kvinnens bil.

Detektiven fra Sandefjord viser villig vekk fram utstyr han kan bruke for å få fram informasjon. Ved siden av GPS-sporeren som også kan brukes til å ringes opp — slik at samtaler kan avlyttes — klokker med infrarødt kamera og andre spionkameraer.

– Uttalelsene mine til lokal-TV var flåsete. Det beklager jeg. Det var ikke ment slik.

– Har du som privatetterforsker taushetsplikt?

-Ja, den er selvpålagt. Hver sak behandles individuelt, og verken jeg eller de andre som er knyttet til Etterforsker 1-nettverket bryter loven, sier Thomas Mathiesen.

Advarer

John Christian Grøttum advarer på det mest bestemte mot Thomas Mathiesen og andre som kaller seg privatetterforskere.

– Det holder ikke når Thomas Mathiesen nå i ettertid hevder han var flåsete. Det virker ikke troverdig, når han nå hevder at han likevel ikke bruker utstyr for romavlytting, sier Grøttum.

– Mathiesen har IT-bakgrunn?

– De aller fleste av våre vel 40 medlemmer har lang erfaring fra politiet, og har erfaring, kompetanse og yrkesmoral. Vår forening har egne vedtekter og etiske retningslinjer, sier Grøttum som advarer mot det han karakteriserer som useriøse aktører i bransjen.

NEFS og Grøttum har i flere år arbeidet for å få til en offentlig autorisasjon av privatetterforskere i Norge. Men har ikke nådd fram hos myndighetene.

Følg oss på Facebook

www.thhcon.no

Email: post@thhcon.no

 

Advertisements