– Dette er julaften for ID-tyver og andre svindlere

Homeless near yellow garbage container

Kilde: ta.no – Marie Andresen.

Politiekspert uttaler seg om søppelcontaineren i Skien: – Navn, personnummer og bankkonto på feil hender, er nok.

Oslo-politiets fremste ekspert på ID-tyveri og sikring av personlige opplysninger ser gjennom bildene Dagbladet tok tidligere i uka med bank- og førerkortopplysninger som lå strødd utenfor en container i Skien.
– Dette er julaften for svindlere og ID-tyver. Her har det bare vært å forsyne seg for folk med uærlige hensikter. Og veien til å bli svindlet med opplysningene som ligger her, er i praksis kortere enn den skal være. Siden vi startet med en mer systematisk registrering av ID-tyveri-saker i oktober i fjor, ser vi som etterforsker at det er svakheter i absolutt alle ledd, sier politioverbetjent Morten Drægni til Dagbladet.

Nok til å opprette falske abonnement

«Halvparten» av opplysningene på framsiden av bankkortet og førerkortet er nok for svindlere til å gjøre det enkleste grepet, i følge Drægnis erfaring med slike saker.

– Flere tilfeller viser at navn, personnummer og bankkontonummer er nok til å opprette nye telefonabonnementer og hente ut siste nytt av smarttelefoner selv hos store selskaper som Telenor og Netcom. Og vi ser også at det kan være like enkelt å kjøpe dyre tv’er og elektronikk på kreditt fra nettbutikker. Så kommer regningene som et sjokk på kontoeieren, sier Drægni.

Gir ett enkelt råd

Rådet hans er enkelt;

– Sørg for at postkassa er låst. Og vær skeptisk til å oppgi fødsels- og personnummer til andre enn offentlige etater. Akkurat det kan alle ta kontroll på selv, sier Drægni, som også er kjent som tipsmottaker i TV 2-programmet «Åsted Norge».

Følg oss på Facebook

www.thhcon.no

Email: post@thhcon.no

Advertisements