Ny svindel sprer seg på Facebook – SAS advarer

etterforsker_sas

Skjermdump.
Kilde: bodonu.no – Preben Hunstad.

SAS er blitt det siste offeret for Facebook-svindel. Denne gangen lover noen bort gratis billetter.

Få 2 gratis Scandinavian Airlanes billetter for å feire 70-års Jubileum.

Slik lyder tittelen under en avbildet SAS-billett.

Nå advarer flyselskapet mot svindelforsøket.

– Vi er klar over svindelen og det er ikke et tilbud eller noe vi står bak. Vi anbefaler kundene om å ikke dele dette videre slik at andre blir lurt og har advart mot dette på vår facebook-side, sier pressekontakt Solveig Nedregård til Bodø Nu.

Deling

Når man klikker seg inn på siden blir man tatt til en ekstern side utenfor Facebook. Her får man opp en gratulasjon om at man har vunnet to billetter. Det neste som følger er en kort spørreundersøkelse hvor man klikker på tre svaralternativer:

Etterpå kommer det opp en trinnvis beskrivelse om hva man må gjøre for å motta billettene.

Trinn 1: Del denne siden ved å klikke på “Del” knappen og skriv “Takk for billettene!” i kommentarfeltet!

Trinn 2: Liker vår side.

Trinn 3: Klikk på Send knappen nedenfor, og velg deretter 15 venner og trykk SEND.

Dermed kan svindelen spres for alle vinder fort.

SAS har lagt ut følgende melding på sine Facebook-sider (på engelsk):

VIKTIG INFORMASJON: Det spres falsk informasjon fra falske SAS-kontoer på Facebook, der brukere oppfordres til å delta i en spørreundersøkelse og å dele denne for å vinne to billetter. SAS har ingenting å gjøre med denne konkurransen og vi ber deg om å ikke dele eller delta. Takk.

Slik oppdager du svindelen

Webadressens navn

Den letteste måten å se om noe er svindel på er å sjekke navnet til webadressen du blir linket til. Det står nederst under bildet. Deretter sjekker man nettsiden til firmaet som de gir seg ut for å være. Det gjør man ved å søke på firmaet på Google.

I dette tilfellet er SAS sin hjemmeside http://www.sas.no, mens svindelforsøket sender deg til scandinavianairlanes.com-air-ways-site.

Nettsiden
Skulle du komme til punktet hvor du klikker deg inn på nettsiden til svindlerne, er det flere tegn som bør få varsellampene til å lyse. Det er vanlig at slike sider bare er én side, uten noen annen info enn det som omhandler tilbudet.

Språket
Dårlig grammatikk og blanding av norsk og engelsk er et typisk svindeltrekk. En norsk nettside ville neppe inneholdt “Congratiulations” som sitt første ord. Hvis svindelen kommer fra utlandet er det som regel Google Translate som er brukt som oversetter, og da forekommer det ofte merkelige setninger og skrivefeiler.

Følg oss på Facebook

www.thhcon.no

Email: post@thhcon.no

Advertisements