– En alvorlig og spesiell sak

etterforsker_fengsel

Kilde: rb.no – Espen Børrestuen og Aleksander Hømanberg.

Politiet har siktet en 16 år gammel gutt for blant annet ran og frihetsberøvelse. Mandag ble han varetektsfengslet. Guttens forsvarer reagerer på at han blir plassert i voksenfengsel.

– Barn har ikke noe i voksenfengsel å gjøre, fastslår advokat Tone Monclair, som forsvarer den 16 år gamle gutten som er siktet for flere alvorlige lovbrudd.

Blant annet mener politiet at 16-åringen står bak ranet av Esso-stasjonen i Lillestrøm.

Pågrepet etter ran

Det var klokka 03.18 den 30. november at bensinstasjonen ble ranet av en maskert gjerningsmann med kniv. Raneren fikk med seg kontanter og sigaretter.

16-åringen ble dagen etter pågrepet av politiet og siktet for å ha begått ranet. Dermed ble gutten plassert på en lukket institusjon. Senere ble han flyttet til en mer åpen institusjon.

Her har gutten, ifølge den delen av siktelsen som omhandler frihetsberøvelse, truet en av de ansatte til å kjøre ham til et sted i Oslo, for deretter å rane til seg den ansattes lommebok.

Ifølge siktelsen skal 16-åringen ha truet den ansatte med kniv.

Advokat Tone Monclair opplyser at 16-åringen erkjenner straffskyld for forholdene som dreier seg om ran og frihetsberøvelse.

Gutten er også siktet for vold og trusler mot politiet, noe han ikke erkjenner straffskyld for.

Sitter i Ullersmo fengsel

Etter at 16-åringen skal ha truet en av de ansatte på institusjonen til å kjøre ham til Oslo, ble han på nytt pågrepet.

De siste dagene før mandagens fengslingsmøte, har han sittet i Ullersmo fengsel.

Da han i Nedre Romerike tingrett ble varetektsfengslet fram til 22. desember, medfører det at han vil bli sittende på Ullersmo fengsel i ti nye dager.

Det får advokat Tone Monclair til å reagere:

– Jeg kjenner ikke til de formelle beslutningene i denne saken, men noe har gått feil fra offentlighetens side. Om retten legger til grunn at vilkårene for varetektsfengsling er til stede, bør han plasseres i et ungdomsfengsel, sier forsvareren før hun fortsetter:

– Dette er en alvorlig og spesiell sak, særlig med tanke på min klients unge alder og saksforholdet som sådan.

– Siste utvei

Aktor i saken, politiadvokat Mathias Emil Hager, opplyser at varetektsfengsling av personer under 18 år er påtalemyndighetens absolutt siste utvei.

– Det er veldig sjelden at politiet velger å framstille en så ung person for varetektsfengsling, sier politiadvokaten som legger til at siktelsen dreier seg om alvorlig kriminalitet.

– Vi anser gjentakelsesfaren for høy, og mener derfor at varetektsfengsling er tvingende nødvendig.

Politiadvokaten sier at han deler forsvarer Monclairs bekymring når det gjelder soning i voksenfengsel.

Ikke ledige plasser

Årsaken til at 16-åringen er plassert i Ullersmo fengsel er at det ikke finnes ledige plasser i ungdomsfengselet i Eidsvoll.

– Det stemmer at det ikke finnes ledige plasser, bekrefter regiondirektør i Kriminalomsorgen, Jon Sverre Bråthen.

Nedre Romerike tingrett slår fast i kjennelsen etter fengslingsmøtet at det er meget uheldig at siktede nå sitter i Ullersmo fengsel, og at det i utgangspunktet strider mot FNs barnekonvensjon. Retten viser ellers tilbake til at fengsling anses som tvingende nødvendig.

Regiondirektør Jon Sverre Bråthen sier på generelt grunnlag at det er uheldig at barn blir plassert i et fengsel for voksne.

– I prinsippet ønsker vi ikke å ha barn i voksenavdelingen. Det som skjer når en person under 18 år blir plassert i fengsel for voksne, er at de blir satt på en skjermet avdeling. En av de ansatte fra ungdomsfengslet vil og bli overført til voksenavdelingen for å følge opp, sier Bråthen.

Romerikes Blad har vært i kontakt med ledelsen for barnevernet i den aktuelle kommunen som har ansvar for gutten, men de opplyser at de ikke kan kommentere enkeltsaker.

Følg oss på Facebook

www.thhcon.no

Email: post@thhcon.no